Aroma
|
N
|
NI
|
Alkohol
|
Propylenglykol
|
Glyserin
|
Energi KJ/100g
|
Andet
|
Aprikos |
|
• |
|
• |
• |
Ca. 1.938 |
E260 |
Ananas |
• |
• |
|
• |
|
Ca. 1.655 |
|
Banan |
• |
• |
• |
• |
|
Ca. 1.900 |
|
Blåbær |
• |
• |
|
• |
|
Ca. 1.500 |
Tilsatt E1518 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cola |
• |
• |
• |
• |
• |
Ca. 2.098 |
Tilsatt E307 |
Fersken |
|
• |
|
• |
• |
Ca. 1.948 |
Tilsatt E1518 |
Fløtekaramell |
• |
• |
• |
• |
|
Ca. 1.550 |
Inneholder diacetyl |
Bringebær |
• |
• |
|
• |
|
Ca. 800 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jordbær |
• |
• |
|
|
|
<100 |
Tilsatt E211, E100, E407, E440, E330, E415, E412 og E163 |
Kirsebær |
|
• |
• |
• |
|
Ca. 1.349 |
Tilsatt E1518 |
Kiwi |
|
• |
|
• |
|
Ca. 1.575 |
Tilsatt E1518 |
Kokos |
• |
• |
• |
• |
• |
Ca. 1.998 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rabarbra |
• |
• |
• |
• |
• |
Ca. 1.660 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Solbær |
• |
|
• |
|
|
Ca. 1.610 |
Inneholder maksimalt 115 ppm pulegon, 0,9 ppm methyleugenol og 0,4 ppm thujon |
|
|
|
|
|
|
|
|
Tuttifrutti |
• |
• |
• |
• |
• |
Ca. 2.298 |
|
Vanilje |
• |
• |
• |
• |
• |
Ca. 1.611 |
Tilsatt brent sukker |
Eple |
|
• |
|
• |
• |
Ca. 1.828 |
|
E100 = Curcumin (farvestof)
E163 = Anthocyaniner (farvestof)
E211 = Natriumbenzoat (konservering)
E260 = Eddikesyre (konserveringsmiddel)
E306 = Tocopherolrig ekstrakt (antioxidant)
E307 = Alfa-tocopherol (antioxidant)
E320 = Butylhydroxyanisol (antioxidant)
E330 = Citronsyre (antioxidant)
E407 = Carrageenan (konsistensmiddel)
E412 = Guargummi (konsistensmiddel)
E415 = Xanthangummi (konsistensmiddel)
E440 = Pectin (konsistensmiddel)
E1518 = Glyceryltriacetat (stabilisator)
Alle aromaene er uten gluten, hvete, laktose, melkesukker, melkeprotein, soya, egg, sulfit og svoveldioksid.
Eteriske oljer
Eteriske oljer er naturlige aromapreparater. Det er 100% rene naturlige og ufortynnede oljer uten tilsetning av naturfremmede eller naturidentiske stoffer. De utvinnes av planter, f eks utvinnes appelsinolje av appelsinskall - det er appelsinolje du får på fingrene når du stikker en negl i et appelsinskall. Eteriske oljer er meget konsentrerte og må aldri inntas ufortynnet. Bruk kun eteriske oljer i næringsmiddelkvalitet som smaksgiver i sukkertøy, kaker, mat o l-
I oversikten under kan du se hvilke eteriske oljer du kan anvende som smakstoffer
Eterisk olie
|
Økologisk
|
Plantedel
|
Koaldpresset
|
Vanndampdestilleret
|
Anis
|
|
Frø |
|
• |
Appelsin
|
• |
Fruktskall |
• |
|
Bergamott
|
• |
Fruktskall |
• |
|
Blodappelsin
|
• |
Fruktskall |
• |
|
Sitronmynte
|
|
Blad |
|
• |
Sitron
|
• |
Fruktskall |
• |
|
Sitroneucalyptus
|
• |
Blad |
|
• |
Eukalyptus
|
|
Blad |
|
• |
Fennikel
|
|
Frø |
|
• |
Grape ØKO
|
• |
Fruktskall |
• |
|
Grape
|
|
Fruktskall |
• |
|
Ingefær ØKO
|
• |
Rot |
|
• |
Ingefær
|
|
Rot |
|
• |
Krusemynte
|
• |
Blad |
|
• |
Lime ØKO
|
• |
Fruktskall |
• |
|
Lime
|
|
Fruktskall |
• |
|
Litsea
|
|
Frukt |
|
• |
Mandarin ØKO
|
• |
Fruktskall |
• |
|
Mandarin
|
|
Fruktskall |
• |
|
Peppermynte ØKO
|
• |
Blad |
|
• |
Peppermynte
|
|
Blad |
|
• |
Pomerans
|
• |
Fruktskall |
• |
|
Stjerneanis
|
|
s
|
|
|
Alle de eteriske oljene er uten gluten, hvete, laktose, melkesukker, melkeprotein, soya, egg, sulfit og svoveldioksid.
Andre smaksstoffer
Sitronsyre, NI (E 330): Finnes naturlig i bl.a. citrusfrukter og i cellesaft. Virker som naturlig antioksidant og fremhever fruktsmak. Fremstilles ved gjæring av sukker, melasse o l. Ingen ADI[1], ingen maksimummengde.
Eplesyre, NI (E 296): Alternativ til sitronsyre. Finnes bl.a. i epler. Bør ikke anvendes i produkter direkte beregnet til spedbarn, da de kan ha vanskeligheter med å fordøye stoffet. Ingen ADI[1], ingen maksimummengde.
Lakrisrotpulver, N: Tørkede, pulveriserte røtter av lakrisplanten, Glychyrriza glabra
Lakrisekstrakt, N: Røttene kokes, fibre siles fra og avkoket kokes inn. Siste resten av vannet fjernes ved fryse- eller spraytørring, hvoretter det konsentrerte smaksstoffet fremkommer
Salmiakksalt, NI: Ammoniumklorid (tidl. E 510, nu kun aroma). Salmiakksalt fremstilles av naturlig ammoniakk og saltsyre. I Danmark er grensen i sukkertøy til barn satt til 5% og sukkertøy til voksne er grensen 8%. Sukkertøy med over 5%, og opp til 8% salmiakksalt skal derfor merkes: "Voksenlakris - ikke barnelakris" eller "Voksendrops - ikke barnedrops"
Mentolkrystaller, N: Mentol utvunnet ved frysning av peppermynteolje
------------------------------------------------------------
[1] ADI = Akseptert Daglig Inntagelse i mg. pr. kg. kroppsvekt